✍️ موسسه مککینزی
⭕️ طی سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳، حجم اقتصاد عربستان به دلیل تداوم طولانیمدت و اوجگیری بهای نفت، تقریباً به دو برابر افزایش یافت. در عین حال اقتصاد عربستان مدرنیزه شدن قابلتوجهی را نیز تجربه کرد که رونق و تحول را برای جامعه این کشور به ارمغان آورد:
✔️ افزایش ۷۵ درصدی درآمد خانوارها
✔️ ایجاد ۱.۷ میلیون فرصت شغلی
✔️ سرمایهگذاری ۴۵۰ میلیارد دلاری در حوزههای بهداشت، آموزش و زیرساختها
✔️ فراهم کردن زمینه مناسب برای ارتقای استانداردهای زندگی و بهبود کیفیت زندگی
⭕️ بسیاری از اقتصاددانان عربستانی بر این باورند که اقتصاد عربستان باید در راستای ایجاد قابلیت پایداری، از اتکای صرف به درآمدهای نفتی فاصله بگیرد. که البته تحقق این هدف امروزه به یک ضرورت تبدیل شده است.
⭕️ آنچه تحقق این هدف را برای دولتمردان سعودی مهم کرده این است که عربستان سعودی طی ۱۵ سال آینده به موازات تشدید رقابت در بازار انرژی و افزایش شدید شمار شهروندان جویای کار این کشور، احتمالاً با چالشهای بزرگی چه در حوزه مالی و چه به لحاظ بافت جمعیتی خود روبرو خواهد شد.
⭕️ از اینرو میتوان گفت که اقتصاد این کشور در آستانه یک گذار قرار گرفته است و بر اساس آنچه در گزارش مککینزی آمده، این کشور برای ایجاد تحول در اقتصاد خود و در راستای افزایش قابلیت پایداری و کاهش وابستگی به نفت، فرصتهای بسیار مناسبی در اختیار دارد.
⭕️ درصورتیکه دولت عربستان سعودی بتواند دینامیسم تازهای را از طریق تحول مبتنی بر بهرهوری در اقتصاد خود فعال کند، سناریوی کاملاً متفاوتی میتواند تحقق یابد. انجام اصلاحات قابل توجه در بازار کار، ساماندهی فعالیتهای اقتصادی و مدیریت مالی از جمله پیششرطهای به فعلیت درآمدن ظرفیت بالقوه ذاتی اقتصاد غیرنفتی هستند. موفقیت در اجرای این اصلاحات میتواند چرخه تازهای از رونق اقتصادی را برای عربستان به ارمغان بیاورد.
⭕️ اعداد «دو، چهار و شش»
🔷 «دو»: تا سال ۲۰۳۰، میزان تولید ناخالص داخلی عربستان میتواند باز هم به دو برابر میزان فعلی افزایش یابد و ۸۰۰ میلیارد دلار بر ارزش آن افزوده شود.
🔷 «چهار»: تزریق چهار تریلیون دلار سرمایه که منبع عمده تأمین آن نیز بخش خصوصی داخلی و خارجی است، میتواند اقتصاد غیرنفتی عربستان را احیا کند.
🔷 «شش»: حداکثر شش میلیون فرصت شغلی، ایجاد کند که برای جذب سیل انبوه افراد جویای کار کافی باشد.
برای تحقق این هدف، عربستان سعودی باید از مدل اقتصادی و اجتماعی مبتنی بر اتکا به بخش دولتی فاصله بگیرد و رویکردی مبتنی بر نقش برجستهتر بازار را اتخاذ کند که بتواند این کشور را با سایر اقتصادهای مدرن جهان همسو کند.
دولت این کشور در برخی حوزهها این کار را آغاز کرده و در ماههای اخیر نیز بر تلاشهای خود در این زمینه افزوده است.
🔻متن کامل گزارش را از اینجا (http://css.ir/Media/PDF/1398/02/15/636926626191033683.pdf) دریافت کنید.
🆔 @centerforstrategicstudies
🌐 css.ir